Sila Hubungi Saya Untuk Maklumat Mutakhir

Anda melihat ini sebagai Peluang?? - Hubungi 012 374 1232 gmie "HANYA DIRI SENDIRI YANG BOLEH MENGUBAH REALITI KEHIDUPAN HIDUP KITA.APA YANG KITA MILIKI HARI INI ADALAH ATAS USAHA KITA SELAMA INI.ANDA BERPUAS HATI??"

MLM adalah PIRAMID????

Share

Monday, June 22, 2009

MLM Memang Skim Piramid?

Memang perbincangan skim piramid dan MLM bagai tidak dapat dipisahkan… perdebatan ini tidak akan berakhir walaupun ianya telah bertahun dibahaskan.


Saya juga tak merasakan yang topik ini akan kurang diperkatakan di masa akan datang. Kalau tak percaya, simpan e-mel ini dan baca sekali lagi 2 atau 3 tahun akan datang, dan lihatlah di pelbagai forum yang membincangkan perniagaan sebegini.


Jadi, betulkan MLM itu ialah sebuah skim piramid?


Sebelum saya jawab soalan ini, biar saya berikan 3 senario di bawah:


1. Sebuah kerajaan mempunyai seorang presiden atau perdana menteri, diikuti oleh beberapa menteri… dan wakil-wakil rakyat lain, ketua daerah dan sebagainya.

Cuba perhatikan…

Adakah jumlah perdana menteri lebih ramai dari menteri? Bagaimana pula jumlah menteri berbanding wakil rakyat… dan jumlah… anda tahu selebihnya bukan?


2. Sebuah syarikat mempunyai seorang CEO atau presiden, diikuti dengan naib presiden, direktor, pengurus dan lain-lainnya.

Berapa ramaikah bilangan direktor jika dibandingkan dengan jumlah pengurus?

Sudah tentulah jumlah direktor lebih rendah dari jumlah bilangan pengurus.


Bagaimana pula gaji presiden berbanding gaji seorang pengurus? Bolehkah seorang pengurus mempunyai gaji setinggi gaji pesiden? Tentu kucar-kacir pengurusan syarikat ini jika gaji presiden (orang paling tinggi dalam piramid) lebih rendah daripada gaji seorang pengurus.


3. Sebuah organisasi MLM mempunyai pemimpin yang mempunyai lebih ramai orang di bawah beliau dengan pelbagai pangkat yang lebih rendah. Beliau mendapat lebih banyak pendapatan daripada orang lain.


Walau bagaimana pun, tidak mustahil orang di bawah beliau menjadi lebih bagus dan menyamai atau mendapat lebih banyak pendapatan daripada beliau pada suatu hari nanti. Semuanya bergantung kepada usaha mereka membina sebuah piramid yang besar.


Jadi, apakah kesimpulan yang hendak saya buat di sini?


Senario manakah lebih adil?


Jangan anda tersalah anggap yang sesebuah organisasi piramid itu adalah menyalahi di sisi undang-undang. Yang salahnya ialah skim cepat kaya yang menggunakan piramid untuk menindas orang bawahan.

Sebenarnya, organisasi yang berbentuk piramid adalah sebuah organisasi yang kukuh. Jika tidak, sebuah negara mungkin akan tumbang. Ekonomi negara akan ke belakang, dan orang akan terus gagal di dalam bisnes.


Masalah piramid dan MLM sepatutnya difahami dengan betul… dan bukannya mengambil kesimpulan yang MLM adalah sebuah piramid yang menyalahi undang-undang.


Jadi, betulkan MLM itu sebuah piramid?


Ya, MLM ialah sebuah piramid tetapi tidak semestinya skim piramid atau skim cepat kaya yang menyalahi undang-undang. Kerajaan kita juga berbentuk piramid, syarikat swasta dan kerajaan juga berbentuk piramid. Mungkin keluarga anda juga berbentuk piramid.


ikhlas,


Zamri Nanyan
http://www.RahsiaMLM.com


================================================
Zamri Nanyan berjaya membongkar rahsia kejayaan Tom “Big Al” Schreiter dengan terbitnya ebook hebat Rahsia Sistem Merekrut MLM. Buat pertama kalinya dalam sejarah, buku Tom Schreiter ini diterjemahkan ke dalam Bahasa Malaysia. Dapatkan ebook ini sekarang di http://www.RahsiaMLM.com

0 comments:

Post a Comment

Bagaimana bermula( Pilihan Bukan Paksaan)

Hai-O Marketing... My Choice of Life


Modal anda untuk perniagaan ini:
Yuran Ahli = RM30.00 sthn
Bulanan = RM250.00 ke RM300.00 sahaja.
Harian = RM8.30 ke RM10.OO SAHAJA
(Strategi kumpulan kami menjadikan bisnes ini RM0.00 modal)
Tak percaya???
Tak faham???
Jom kita jumpa MINUM & DENGAR


Bukan skim cepat kaya/binary @ bisnes internet
Pakej sistem yang cepat, mudah dan lumayan
Tabung kereta
Bonus tanpa had
Melancong keluar negara 2-3 kali setahun
Tiada risiko
Boleh diwarisi
Pencen sebelum usia pencen
Tanpa modal dan dana disediakan
Kelebihan kepada kakitangan kerajaan/badan berkanun
Terbuka juga kepada Kakitangan Swasta

Dalam kehidupan ini, Kita sentiasa inginkan yang TERBAIK sahaja. Kita belajar bersunggguh, bekerja dengan rajin tetapi kita tetap berlari setempat. Kita masih menjalani kehidupan yang sukar? Terperangkap dalam sistem “belajar rajin-rajin nanti dapat kerja bagus-bagus”..(tapi bos yang kaya), Ada duit tapi masa tak ada (tak seronok juga!), Gaji dapat sebulan sekali tapi nak guna duit gaji setiap hari (pertengahan bulan poket dah kosong), Ada duit tak boleh guna (simpan perlaburan 8% dividen setahun, cukup ke?) Ada hati nak bina masjid (kahwin), mesti buat personal laon, lepas kahwin hutang keliling pinggang (nak bayar personal loan).

Hari ini anda saya beri peluang… kita kongsi sama-sama peluang ini…
Saya di sini ingin membantu anda menjana pendapatan sampingan yang lumayan.
Di HAI-O, tiada sebarang unsur paksaan, kami beri anda peluang, anda sendiri yang menentukan kehidupan bagaimana yang anda mahu.

Percayalah, dalam dunia ini, WANG bukan segala-galanya TETAPI segala-galanya memerlukan WANG!

Bersama-sama kami di Hai-O Marketing untuk mencapai impian menjadi seorang usahawan jutawan.

012 374 1232

My Favourite Site

Blog News

Related Posts with Thumbnails

Rakan-rakan

Follow Me

Get Connected

RSS Link Twitter Link Facebook Link Flickr

gmieaziz369.blogspot.com

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP